Ihana anorakki!

11.2.2021
Omin käsin
Inuiittien nerokasta designia.

Anorakki -termin alkuperä on Grönlannissa. Sillä tarkoitettiin inuiittien käyttämää hupullista pään yli vedettävää, tuulenpitävää takkia, joka oli tehty hylkeen, karibun tai karhun nahasta. Sanan etymologia on johdettu ainakin tuhannen vuoden taakse inuiittien proto-kieleen, jossa sana ”atnuraaq” (nykyisin ”annoraaq”) merkitsi ”vaatetusta”. Tuulen- ja vedenpitävä vaatetus oli elintärkeä metsästettäessä ja kalastettaessa.

Termi kopioitiin ja se yleistyi tarkoittamaan mistä tahansa materiaalista tehtyä vastaavan mallista ulkoiluvaatetta, jossa on huppu.

Minulla oli teini-iässä punainen anorakki. Malli oli hyvin yksinkertainen ja popliinikangas mukavan pehmeä ja tuulenpitävä. Olen vuosikaudet tuloksetta etsinyt yhtä hyvää anorakkia. Ulkoiluvaatteet ovat muuttuneet kummallisiksi kaikkine härpäkkeineen. Saatavissa on toki anorakin mallisia takkeja, mutta niiden materiaali on usein jäykäksi vahattu ja kankea. On turhia taskuja, vetoketjuja, muovisia ja metallisia renkaita ja stoppareita. On kankeita tarrakiinnityksiä ynnä muuta turhaa. Osaan ommella, mutta sopivaa materiaalia ei missään ole myynnissä.

Pitkän etsimisen jälkeen ilahduin todella, kun löysin Sasta Oy:n sivuilta Peski-anorakin. Sen kangas on sataprosenttista puuvillaa, mutta kudottu niin tiheäksi, että sen luvataan sateessa turpoavan vedenpitäväksi. Kuivana se on pehmeä ja mukava. Värikin on ihana puolukanpunainen. Niinpä kipitin lähimpään kauppaan, jossa netin mukaan oli saatavissa S-koko. Pettymyksekseni S-koko osoittautui aivan liian suureksi pienelle naiselle. Kokoa XS tai tarvitsemaani XXS-kokoa ei valmistettu.

En lannistunut, soitin tehtaalle ja kysyin, olisiko mahdollista saada anorakki koossa XXS. He selvittivät keskenään, voisivatko he kaavoittaa pienempiä kokoja, mutta lopputulos oli kielteinen.

Surin tilannetta pari päivää. Sitten otin uudelleen yhteyttä tehtaalle ja kysyin, voisinko saada kolme metriä peski-kangasta, jotta voisin tehdä itse sopivan kokoisen anorakin. He heltyivät ja posti toi tätä mainiota kangasta. Pesin sen uutena ja toden totta se tuli kastuessaan vedenpitäväksi, vaikka se on pelkkää puuvillaa.

Piirtelin kaavat omien mittojeni ja toiveideni mukaan. Halusin mahdollisimman yksinkertaisen ja perinteisen mallin ilman metallisia ja muovisia nippeleitä, stoppareita ja muita nappeleita. Vaatimuksena oli hyvä kännykkätasku, pari tilavaa sivutaskua, tuulelta suojaavat hihansuut ja riittävän tilava huppu.

Kännykkätasku on ohutta sadetakkikangasta. Siinä ei ole läppää, vaan se piiloutuu näkymättömiin listan alle.

Sivutaskut ovat myös yksinkertaisen listan alla. Niissä on tilaa ja nekin ovat vedenpitävää sadetakkikangasta.

Sisään kääntyvä kuminauhallinen tuulihiha on kätevä ja pitää tuulen ja lumen poissa.

Stoppareina toimivat huovutetut pallot. Kaula-aukon vetoketjun suojana on lista, jonka poronsarvinapit luovat anorakille hauskan ilmeen.

Huopapallot helmanyörin stoppareina ovat kuin ruusunmarjoja.

Kun olen tarpeeksi pieni, jäi kangasta vielä housuihin ja reppuun!

P.S.

Wikitietojen mukaan brittislangissa termiä "anorak" on käytetty halventavassa merkityksessä ”taitamaton” henkilö. Slangi termin käyttö on myös yhdistetty ajatukseen vasemmistolaisesta ihmisestä, joka mielellään käyttää tämän tyyppistä vaatetusta.

Kirjoituksen avainsanat

Arkisto

Avainsanoja

Uutiskirje

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

© Uneksimo 2020. Kaikki oikeudet pidetään.