Joulukalenteri 19

18.12.2020
Leikkimökki
Yhdeksästoista joulusatu, jossa tehdään olkipukki, hevoset tulevat syömään kauraa ja jutellaan pukeista, hevosista ja poroista.

 

”Hei, tulkaa katsomaan, täällä on ihanaa kauraa!” huutaa Polle Suomenhevonen ja muut hevoset kiiruhtavat pöydälle. Siellä on olkikasa ja kauroja.

”Kaura on kyllä ihan parasta”, maiskuttavat myös Ching Kiinanhevonen ja Ekku Puuhevonen.

”Ahaa, te löysitte jo tänne herkkujen luo”, nauraa Fammu. ”Nyt saattekin katsella, kun teemme olkipukin”.

”Tuleeko siitä minulle pukkikaveri?” kysyy suuri Kaislapukki.

”Siitä tullee sinulle pieni kaveri”, sanoo Fammu. ”Tarvitsemme siihen näitä olkia, lujaa pellavalankaa ja sakset, ei muuta.”

Ensin tehdään pukin vartalo.

Sitten taivutetaan takajalat ja letitetään pukille häntä.

Pukki seisoo jo hienosti, kun tehdään etujalat.

Pukki tarvitsee pään ja sarvet.

”Ennen vanhaan joulun aikaan kylän taloissa kulki nuuttipukki seuralaisineen Nuuttipukki kulki nelinkontin ja sillä oli niskassa lampaantalja. Nuuttipukin mukana kulki lammasturkkinen saattaja”, kertoo Fammu. Tässä on kuva Nuuttipukista ja sen saattajasta.

Kuva Yrjö Hannula, Lounas-Hämeen Joulun kansi 2006. Forssan museo.

Olkipukki muistuttaa joulukoristeena myös poroa, joka lähtee Korvatunturilta vetämään joulupukin lahjarekeä. Tässä kuvassa poroa juuri valjastetaan Lapissa reen eteen ja sitten joulupukki pääsee matkaan.”

Kuva KK:n juliste 1950-1959. Työväen Arkisto.

”Hevosetkin vetävät rekiä”, tietää Polle Suomenhevonen. ”Suomenhevosten suku on hyvin vanha, olemme auttaneet ihmisiä täällä jo tuhat vuotta.”

Suomenhevonen on hyvin voimakas ja kestävä hevonen. Tässä kuvassa Pollen isoisä vetää raskasta puukuormaa lumihangessa metsätöissä.

Kuva Erkki Voutilainen 1960-luku. Museovirasto, JOKA Journalistinen Kuva-arkisto. Maaseudun tulevaisuus.

”Hevonen on hyvin vanha eläin, 50 miljoonaa vuotta”, kertoo Fammu. ”Hevoset päättivät ruveta auttamaan ihmisiä yli viisi tuhatta vuotta sitten”.

”Minäkin olen vanha”, kertoo Ekku Puuhevonen. ”Elias veisti minut matkoillaan tuliaisiksi lapsilleen 170 vuotta sitten. ”Minun selkäni on paijattu silkinsileäksi, kun monet lapset ja lapsenlapset ovat minua silitelleet. Kokeilkaa vaikka.”

”Leluhevosetkin ovat vanhoja”, sanoo Fammu. ”Lapset ovat aina halunneet leikkiä. Tuhansia vuosia vanhoja leluhevosia on löydetty Kreikasta, Persiasta, Kiinasta ja Egyptistä. Nykyään monilla lapsilla on keppihevosia. Niilläkin lapset ovat leikkineet satoja vuosia.”

Nyt Olli Olkipukki on valmis ja se tervehtii iloisesti uusia kavereitaan.

”Mitäpä, jos huomenna kurkistaisimme joulukoristeiden aarrelaatikkoon?” ehdottaa Fammu.

 

Mitähän laatikoista löytyy? Se selviää huomisessa joulusadussa.

Kirjoituksen avainsanat

Arkisto

Avainsanoja

Uutiskirje

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

© Uneksimo 2020. Kaikki oikeudet pidetään.