Joulukalenteri 22

21.12.2020
Leikkimökki
Kahdeskymmenestoinen joulusatu, jossa pihan punaisista oksista taiotaan koristeeksi jouluinen kranssi ja mietitään yksinkertaista kauneutta.

 

”Tuolla puutarhassa kasvaa punainen pensas”, kertoo Fammu. ”Mennäänkö leikkaamaan sieltä pari oksaa? Tässä se on. Sen nimi on korallikanukka.”

"Mikä on koralli?" ihmettelee Tiina Tonttutyttönen.

"Koralli on aika satumainen asia", Fammu kertoo. "Merissä asuu korallieläimiä. Ne rakentavat meriin suuria korallien kaupunkeja. Ne ovat koralliriuttoja. Niissä elää kaikenlaista meren väkeä: korallieläimiä, leväkasveja, kaloja ja kotiloita. Ja varmaankin myös merenneitoja, näkkejä ja vesihiisiä."

Koralleja on elänyt merissä jo 500 miljoonaa vuotta. Ne ovat siis yhtä vanhoja kuin karhukaiset. Niitä on monen muotoisia ja monen värisiä. Tässä kuvassa on yhtä punaisia koralleja kuin korallikanukan oksat. Sinä voisit piirtää koralleja. Se on helppoa, kun ne voivat olla millaisia vain. Tarvitaan vain paljon iloisia värejä.

Kuva Juanna Clemente-Alloza, cc.

”Näistä muutamasta korallikanukan oksasta voi tehdä kauniin joulukranssin”,sanoo Fammu. ”Ihan vähästä voi tehdä tosi ihania asioita. Se on melkein taikomista.”

Oksat pujotellaan yhteen ympyräksi.

Pikkuinen hyppää heti iloissaan ympyrän keskelle.

”Mitähän koristeita me tähän lisäisimme?”, Fammu mietiskelee.

”Laitetaan puolukanvarpuja!” huudahtaa Mauri Mustarastas. ”Minä hain niitä ulkoa ja vihreä sopii hyvin punaisiin oksiin.”

”Pugdalööpi”, jokeltaa Pikkuinen puolukoita sylissään.

”Kyllä, kyllä, hyviä ideoita, laitetaan niitä molempia”, nauraa Fammu.

”Kranssi on tosi kaunis, ei se ehkä tarvitse muita koristeita”, Fammu mietiskelee. ”Vai pitäiskö sittenkin lisätä jotain? Mitähän meillä on: tähtiä, sydämiä ja käpyjä…”

”Laitetaan pari käpyä, niin kranssissa on vain luonnosta saatuja aineksia”, Mauri Mustarastas ehdottaa.

”Oi miten kaunis!” huokaa Tiina Tonttutyttönen. "Ja kaikki on poimittu ulkoa ihan helposti eikä mitään tarvinnut ostaa.”

"Ripustetaan kranssi nyt vaikka tähän maustehyllyyn", sanoo Fammu. "Huomenna kun on valoisaa, voidaan miettiä, missä olisi paras paikka."

”Minulla on tärkeää asiaa kaikille kavereille”, sanoo Mauri. ”Me voisimme huomenna jakaa jouluherkkuja kaikille pihan eläimille: oraville, linnuille ja muille: pähkinöitä, rusinoita, siemeniä…”.

”Se on hieno aloite”, sanoo Fammu. ”Huomenna kaikille annetaan jouluherkkuja! Siinä meillä riittää paljon puuhaa. Tänään on vuoden pimein aika. Valoisa aika on lyhimmillään. Tämän päivän nimi on talvipäivän seisaus. Se tarkoittaa sitä, että huomenna on jo valoisampaa ja päivä alkaa tulla pidemmäksi. Valo voittaa ja mennään kohti kevättä ja kesää."

Fammun himmeli on taas yöllä kasvanut ja nyt se on hypännyt kattoon roikkumaan. Kuinkahan suuri siitä tulee?

Joulu on ihan kohta. Enää nukutaan kaksi yötä ja sitten on jouluaatto. Ehditäänkö saada kaikki valmiiksi siihen mennessä?

Ja kerrotaanko huomisessa sadussa, miten Sipi Sinisiiven kukan käy? Ehtiikö kukan nuppu aueta?

Kirjoituksen avainsanat

Arkisto

Avainsanoja

Uutiskirje

Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form

© Uneksimo 2020. Kaikki oikeudet pidetään.